torsdag 2 september 2010

hemskt hemskt

på något vis hamnade jag på sidor tillhörande olika friskolor i sthlm och får rysningar och troligtvis mardrömmar i natt.

Ett hemskt elitiskt tänk finns där man rekommenderas att ställa sitt barn i kö samma dag som barnet föds och sedan under studietiden (förskola till årskurs 9) rekommenderas att lämna ett frivilligt bidrag till skolan på en rekommenderad summa av 3500 kr per barn och termin. Då det enligt svensk lag är förbjudet att ta betalt för grundskola är det frivlligt (men högst obligatoriskt).

självklart tänker alla föräldrar som mer än gärna bidrar med 3500 kr eller mer per termin att de minsann tänker bidra till att deras barn får en bra utbildning och det är ungefär här jag blir riktigt irriterad. Varför inte bidra till att alla barn ska få en bra utbildning. När övriga skolor tvingas dra in på lärare och klasserna blir allt större ska då hela Sverige luta sig tillbaka och glädjas åt att där, långt långt inne i Östermalms innesta inavelskretsar finns det skolor där eleverna får gå fler timmar i veckan än vad som är grundkravet för en svensk grundskola och att de eleverna får en riktigt fin utbildning grundat på heeeelt frivilliga bidrag och bara högskole utbildad personal (btw, lärarutbildningen på högskolan är ett skämt så det är knappast ett trumfkort att briljera med).

Det finns inte en levande, eller död för den delen, förälder som inte mer än gärna hade betalt tusentals kronor per termin för att deras barn ska få den bästa möjliga utbildningen, problemet är att trots att alla vill det så är det inte alla som kan det. Låt för fan inte grundskolan bli en klassfråga. Kanske kan de som inte har pengar nog erbjuda att hugga av en arm eller något annan vital kroppsdel för att matcha sedlarnas värde i jag-gör-allt-jag-kan-för-mitt-barn-och-bara-det-bästa-är-bra-nog-valutan, vad säger du om det Björklund?

Om ett skepp sjunker räddar vi väl alla? Eller är det jag som är naiv kanske. Om skeppet sjunker räddar vi Östermalm först, sist av allt räddar vi barnen till föräldrar som inte har råd att med stor glädje och minimal ansträngning frivilligt bidra med flera tusen varje termin år ut och år in. De barnen låser vi in i stora ocharmiga lokaler, skär ner på lärarna tills havet av skolbarn är så stort att det krävs ett flygfoto för att lokalisera läraren och lär de barnen om människors lika värde. En lögn de förhoppningsvis sväljer och tror på tills de en dag råkar googla fel ord och upptäcker det lite finare folkets skolvärld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar